13 Ocak 2008 Pazar

ÇOCUK HAYVAN İLİŞKİLERİ ve EVCİL HAYVANLARDA ALINMASI GEREKENSAĞLIK ÖNLEMLERİ


Hayvan sevgisinin insan üzerinde çok büyük ve yapıcı etkisi vardır.Araştırmalara göre evde bir evcil hayvanın olması çocukların ruhsal gelişimine katkı sağlamaktadır..İnsanlarla na- sıl etkileşim kurabileceğinin, nasıl sosyalleşebileceğinin denemelerini yapabilir, sevinç ve üzüntülerini hayvanlarla paylaşabilirler.Bu durum, engelli çocuklarda çok daha büyük anlam- lar ifade eder.Çocuklar her sevgiyi paylaşarak öğrenir.Ona karşılıksız sevgi veren, onu anlama- ya çalışan varlık olarak, bir kuşa, bir köpeğe, bir kediye çıkarsız bağlanır, onunla bütünleşir ve sevgiyi öğrenirler.
Tüm bu olumlu gelişmelere karşın, toplumumuzda çoğu anne ve baba ne yazıkki evde hayvan beslemenin; çocukların sağlığı açısından sakınca oluşturacağını düşünür ve çocuklarını hayvanlardan uzak tutarlar.Hayvanlardan insanlara bazı hastalıkların (kuduz,kist hidatid vs.)bulaşabildiği doğrudur ancak, bir veteriner hekime müracaat edilerek, hayvanların rutin sağlık kontrollerinin ve aşılarının yaptırılması durumunda bu endişeler yersizdir.Bu kapsamda özetle şu sağlık önlemleri alınır:
Yavru köpekler 6 haftalık olduklarında parazit mücadelesi yapılır, 8. haftada karma aşı(köpek gençlik,kanlı ishal,hepatitis,leptospirozis hastalıklarına karşı) uygulanır ve 11. haftadaaynı aşı tekrar edilir.12. haftada kuduz aşısı uygulanır.Bu aşılar daha sonra bir yıl aralıklarla uy-gulanır.İç ve dış parazitlere karşı 3-4 ay aralıklarla ilaçlama yapılır.1-2 ay aralıklarla köpeklerebanyo yaptırılabilir, ancak bundan daha sık yıkamanın hayvanın sağlığı açısından sakınca oluş-turabileceği akılda tutulmalıdır.Uygun bir fırça ve tarakla düzenli olarak tüylerinin bakımı yapı-lır.Evlerinde köpek besleyenler, hayvanın eğitimine mümkün olduğu kadar erken başlamalıdır.Bu nedenle yaşlı hayvan yerine yavru hayvan tercih etmeli ve eğitime 7 haftalık iken başlanmalı-dır.Otur,kalk,gel,git gibi bazı basit komutlar hayvana sahipleri tarafındanda öğretilebilmekte isede, özellikle engelli çocukların rehabilitasyonunda kullanılacak hayvanların eğitiminde, profes-yonel bir hayvan eğiticisinden yardım almakta büyük fayda vardır.
Yavru kediler 6 haftalık olduklarında parazit mücadelesi yapılır.8. haftada lösemi aşısı ve karma aşı (panleukopeni,viral rhinotracheitis vd.) uygulanır.11. hahtada karma aşı tekrar edilir,12. haftada kuduz aşısı uygulanır.Bu aşılar daha sonra bir yıl aralıklarla uygulanır.İç ve dış para-zitlere karşı 3-4 ay aralıklarla ilaçlama yapılır.Kediler tüylerini yalayarak temizledikleri için çoksık banyo yaptırılmalarına gerek yoktur.Fırça ve tarakla düzenli olarak tüylerinin bakımı yapıl-malıdır.
Süs kuşlarında ve akvaryum balıklarında rutin olarak uygulanan bir aşı yoktur.Kafes alt-lıkları ve tünekler sık aralıklarla temizlenmeli, önlerinde taze yem ve su bulundurulmalıdır. Ak-varyumlarda su değişimi düzenli olarak yapılmalı, özellikle mantari hastalıklara karşı gerekli önlem alınmalıdır.

Hiç yorum yok: